Eczeem

 • Eczeem is een huidaandoening die wordt veroorzaakt door een (allergische) ontstekingsreactie van de huid.
 • Er zijn verschillende soorten eczeem, zoals seborroïsch eczeem en contacteczeem.
 • Veelvoorkomende symptomen zijn: rode schilferige plekken op de huid, een branderig gevoel en jeuk met sterke drang tot krabben.
 • Andere symptomen die voorkomen zijn: kleine met vocht gevulde blaasjes, infecties, blaren en pigmentverandering.
 • Wanneer je last hebt van eczeem, dan heb je vaak ook een droge huid. Probeer daarom goed op te letten dat je huid niet te veel uitdroogt.
 • Eczeem kan behandeld worden met een lokale behandeling, zoals eczeemzalf of eczeemcrème. Ook medicijnen zijn mogelijk.
 • Eczeem is niet besmettelijk.

Over eczeem

Eczeem is een oppervlakkige huidaandoening en wordt ook wel dermatitis genoemd. Het is een (allergische) ontstekingsreactie van de huid die jeuk, huiduitslag en roodheid veroorzaakt. Eczeem komt vaak voor, in alle leeftijdsklassen en eczeem kan erfelijk zijn. Vooral jongere kinderen hebben er last van, maar het kan zich ook op latere leeftijd ontwikkelen. Een hardnekkige fabel is dat eczeem besmettelijk zou zijn. Dit is niet het geval; je kunt dus niet besmet raken door bijvoorbeeld iemand met eczeem aan te raken of in hetzelfde zwembad te zwemmen.

Oorzaak van eczeem

De oorzaak van eczeem ligt aan het soort eczeem dat je hebt. De verschillende soorten eczeem staan hieronder toegelicht.

Atopisch eczeem (constitutioneel eczeem)

Atopisch eczeem is een vorm van eczeem die te maken heeft met een aangeboren overgevoeligheid. Vaak zie je in de familie ook andere allergische reacties, zoals hooikoorts. In het dossier atopisch eczeem kun je hier meer over lezen, als ook over de behandeling van atopisch eczeem.

Contacteczeem

Deze vorm van eczeem wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld planten, metalen, wasmiddelen en chemische stoffen die in contact komen met je huid.

Dyshydrotisch eczeem (pompholyx)

Dit is een vorm van eczeem die te maken heeft met een verstoorde zweetvorming. Dyshydrotisch eczeem veroorzaakt blaasjes en veel jeuk, vooral aan handpalmen en voetzolen.

Medicamenteus eczeem

Deze vorm van eczeem wordt veroorzaakt door prikkeling van scheikundige stoffen (medicijnen).

Nummulair eczeem

Dit is eczeem dat muntvormige geïrriteerde plekken op je huid geeft.

Seborroïsch eczeem

Seborroïsch eczeem geeft schilfers en komt vooral voor op plekken waar veel talgklieren zitten. Dus bijvoorbeeld op je hoofdhuid (het heet dan roos), in het gezicht zoals in de plooien langs je neus, op je borst, op je rug tussen je schouderbladen en in of achter het oor. Seborroïsch eczeem op je hoofdhuid en in het gezicht springen het meest in het oog.

Spatadereczeem

Deze vorm van eczeem komt voor op dezelfde plek als een spatader.

Symptomen van eczeem

Bij eczeem kun je last krijgen van de volgende symptomen:

 • Rode, schilferige, gebarsten plekken op de huid. Deze komen met name voor op je handen, oren, voeten en benen (droog eczeem).
 • Kleine, met vocht gevulde blaasjes die kunnen openbarsten tot wondjes (nat eczeem).
 • Branderig gevoel en jeuk met sterke drang tot krabben. Infecties die ontstaan door het krabben.
 • Blaren door acute verergering van het eczeem.
 • Pigmentverandering (verandering van kleur op de huid).

Als je last hebt van eczeem heb je ook vaak last van een droge huid. Bij eczeem is het vochtverlies door je huid namelijk verhoogd en er zitten minder huidvetten (lipiden) in je huid. Dit geldt ook voor huidplekken waar geen eczeem zit. Als je eczeem hebt is het daarom goed om erop te letten dat je huid niet te veel uitdroogt.

Eczeem bij baby’s

Ongeveer een op de tien baby’s krijgt last van eczeem. Bijvoorbeeld een baby met atopisch eczeem krijgt last van een droge huid en jeuk, waarbij roodheid kan ontstaan. Ook kan een baby last krijgen van contacteczeem of seborroïsch eczeem, waarbij dezelfde symptomen ontstaan als bij volwassenen.

Behandeling Eczeem

Opstartfase: x behandelingen, 1 x per week*

Daarna: x behandelingen, 1 x per 2 weken*

Blijvend: x behandeling per 2 maanden*


*Afhankelijk van de klachten kunnen het aantal behandelingen meer of minder zijn.

Inzet van NanoTech Therapy

Behandelen met NanoTech Therapy heeft tot nu toe hele mooie resultaten laten zien.
Binnenkort hopen we hier interviews te kunnen plaatsen van cliënten die ervaring hebben opgedaan met deze gepatenteerde techniek.