Hyaluronzuur

HYALURONZUUR

Tal van dermatologen zweren bij Hyaluronic Acid (de Engelse benaming) voor dagelijks gebruik, omdat dit molecuul zich in de huid aan water bindt waardoor het je huid als het ware opvult.

Denk: een prachtig ‘volle’ huid die jonge meiden vaak van nature hebben. Sterker nog, babyhuidjes barsten ervan. Misschien is het je met de jaren weleens opgevallen dat je huid namelijk wat inboet op dat volume?


WAT IS HYALURONZUUR?

Het is een stof die in ons eigen lichaam voorkomt en dus zelf aanmaakt. Het kan tot 1000 maal het eigen volume aan vocht vasthouden. Waardoor gewrichten, kraakbeen en je huid soepel blijven en je huid veerkrachtig aanvoelt. Hyaluronzuur is de belangrijkste ‘vulstof’ van de huidmatrix – een invloedrijke structuur voor een gezonde huid-. Het zorgt in de cosmetisch kant, dat je huid niet uitdroogt, herstelt bij wondjes, letterlijk tegen een stootje kan en beschermt is tegen indringen van schadelijke stoffen van buitenaf.


WAT DOET HYALURONZUUR?

  • Hyaluronzuur voorziet de huid van de perfecte dosis vocht;
  • Hyaluronzuur vervaagt fijne lijntjes en rimpels;
  • Hyaluronzuur maakt de huid soepeler en steviger;
  • Hyaluronzuur versterkt het beschermlaagje van de huid;
  • Hyaluronzuur is ontstekingsremmend, waardoor (acne) wondjes sneller helen;
  • Hyaluronzuur wapent de huid met antioxidanten tegen vrije radicalen.


WAAROM IS HYALURONZUUR BELANGRIJK?

Het vermogen van het lichaam om Hyaluronzuur (én Collageen) te produceren en te vernieuwen neemt af naarmate je ouder wordt, volgens onderzoek. Hiernaast kunnen extreme weersomstandigheden, waaronder verwarming in de winter, bepaalde huidverzorgingsproducten- en onderliggende problemen kleine breukjes in de beschermende huidbarrière veroorzaken, waardoor water ontsnapt.


Het menselijk lichaam is er zelf toe in staat Hyaluronzuur te produceren en te vernieuwen, waardoor ongeveer 3g HA per dag wordt geproduceerd. Een gemiddeld persoon heeft ongeveer 15 gram Hyaluronzuur in het lichaam dat over het gehele lichaamsweefsel wordt verdeeld.


WAT DOET HYALURONZUUR PRECIES IN HET LICHAAM?

Hyaluronzuur vervult belangrijke functies in het lichaam, die betrekking hebben op een gezonde huid. Het reguleert het hydraterende vermogen, de stofwisseling en het herstellend vermogen van de huid. Hyaluronzuur wordt meestal in de lederhuid gevonden, maar het stofje komt ook voor in de epidermis. In de lederhuid houdt het stofje een waterreserve vast om uitdroging van de opperhuid te voorkomen en de waterbalans optimaal te houden.


Voor het totaalbeeld: Hyaluronzuur speelt een vitale rol bij het behoud van gezond bindweefsel, de elasticiteit van de huid en wondgenezing. Ook houdt Hyaluronzuur de gewrichten, bloedvaten en fibroblasten soepel. De fibroblast is de belangrijkste cel van het bindweefsel, een niet-elastische vezel die zorgt voor de stevigheid van de huid.